dissabte, 9 de juliol del 2016

Punta de sa Creu

Punta de sa Creu (11 juliol, 16)




La Punta de sa Creu és un d'aquells indrets privilegiats de la nostra costa però que, per motius militars, queda exclòs del nostre goig i fruïció. Els polítics sollerics s'haurien d'espantar les mosques amb la coa i espolsar-se la mandra que porten al damunt per fer un acte reivindicatiu i demanar l'ús públic d'un lloc amb un règim de tinença obsolet.
La Punta de sa Creu comforma el racer a la rada del port dels forts vents del nord o nordoest i la mar brava promoguda per aquests vents dominants.

Per accedir a la Punta de sa Creu hi ha diferents opcions: sol·licitar el pertinent permís a les autoritats militars encarregades de la zona o conéixer qualque membre del cos de la guàrdia que et deixi passar amablement.

Així que, promoguts per la curiositat, hem visitat els "miradors" de la Punta, antics emplaçaments defensius de les bateries de costa, ara llocs de miranda impressionants però en complet abandon i que podrien formar part d'un passeig circular que enllaçàs el passeig del port amb aquesta balconada i miranda fascinant, passant per la restauració de l'antic far, a punt d'esbucar-se avui en dia, i que se li podria atorgar capacitats culturals, com a galeria d'exposició d'art, per exemple. Tal vegada no calgui més que voluntat política i negociadora. L'ús militar és mínim i podria conservar part de la base assignada, si fos necessari, que ho dubt, sincerament.


La nostra visita comença a l'antic far de sa Punta de sa Creu.
A la web Fars de Balears podem llegir això:

"El far original va ser projectat per Emili Pou. Es va aprovar el projecte en 1862 com a far de sisè ordre. Es va inaugurar el 15-09-1864. Es tractava d'un far problemàtic des que es va estudiar la seva construcció, a causa de les complicacions derivades de l'existència en els seus voltants d'un “bufador”, és a dir una gran oquedad en la roca comunicada amb el mar, a causa del com, en presentar-se els grans temporals de NW, es forma un furiós corrent d'aigua que s'eleva més de 30 metres per desplomar-se després sobre el far.

Ja en 1865 es va apreciar que com a conseqüència dels temporals i les grans ones, es produïen intensos tremolors a l'edifici. El torrer considerava en aquests dies molt perillosa l'estada a l'edifici i traslladava a la seva família a una construcció propera al far.

En 1923, es va abandonar definitivament la residència habitual de l'edifici circular i es va habilitar com a habitatge l'antiga construcció provisional utilitzada pels obrers mentre es duien a terme les obres del far.

Es va projectar en 1928 una nova torre, en un enclavament proper però una mica més elevat i allunyat del bufador, al mateix temps que es va construir un nou edifici d'habitatges ja definitiu. Però el nou far no va entrar en servei fins al 30 de maig de 1944. Aquest, juntament amb el del Cap Gross, varen esser els primers fars que es varen electrificar de tot l'Arxipèlag Balear, al gener de 1918, encara que al principi la línia elèctrica era molt defectuosa i gairebé cada nit s'havia de col·locar durant algunes hores el sistema d'enllumenat d'emergència que consistia en llum Maris d'una metxa alimentada amb petroli."
.
.



Tot l'edifici és a punt d'esbucar-se sense miraments
.
.


Vista del far vell cap a la banda de l'Espléndido i d'en Repic, amb la serralada d'Alfàbia de rerafons
.
.

Vista del far vell cap a la banda de la Platja artificial.
.
.










Bufador des de la part superior, entre els dos fars de la Punta de sa Creu
.
.

El bufador des de la mar
.
.

Vista cap els més alts de la Punta de sa Creu
.
.


Panoràmica de l'entrada a la rada del Port
.
.

Un caminoi empedrat i ara cobert der una xarxa de fil ferro per evitar despreniments a la banda edificada de la dreta, puja amable cap a la banda alta de la Punta de sa Creu
.
.

Diferents construccions de caràcter defensiu romanen diseminades per totes bandes, ara en perill d'esbucament
.
.

La vista de la badia del port de Sóller és formidable, encisadora, colpidora...
.
.




Plataforma de bateria de costa. Un mirador espectacular. Des d'aquí, les postes de sol són magnífiques. Les podrem gaudir qualque dia sense haver de demanar permís?
.
.

Vista del miradoret cap al racó de Sta Catalina i Bàlitx, més enllà.
.
.





Quadríptic Blau marí
.
.

Interior caseta vigilància
.
.

Vista cap al Jumeirah i Bàlitx
.

Vista cap a Muleta
.
.


La Miranda i mirador de santa Catalina.
.
.







Panoràmica de l'entrada de la rada sollerica
.




Sa creu moderna de la Punta de sa Creu, d'autor que desconec.
He de suposar que antigament hi existia un altre creu que coronava aquesta punta, pel topònim evident.
.
.

Diferents escultures de Sóller tenen la mateixa estructura que aquest "pescador". Encara així, desconec el autor.
.
.


Amb aquesta vista del far nou, el far de sa Creu, posam fi a la visita a la Punta de sa Creu.
Esperem poder gaudir de l'ús públic en poc temps. Seria una gran passa pels vilatans sollerics i mallorquins, en general.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada