Cova de Muleta i na Catanya (1 gener '16)
És el primer dia de l'any i decidim fer un volt per estirar les cames després de la bauxa de la nit passada. La cova de Muleta ens sembla una bona idea, així que ens dirigim cap a can Bleda, on deixarem, aprop, el cotxe ben aparcat i intentarem, al manco, l'aproximació. De entrada, no sabem si podrem accedir. Arribem al lloc i, primer salvant un portell de ferro i després botant una reixeta, podem accedir al turó on es troba la cova.
En aquesta cova s'han trobat els ossos de 5 humans, els més antics de les Balears, d'uns 5000 anys d'antigor, a més d'un miler d'exemplars de Myotragus balearicus, petites cabres, que els homos feien servir per alimentar-se.
A més, s'han trobat ossos dels mamífers extints Hypnomys morpheus i Nesiotites hidalgo (rata sarda i mussaranya, respectivament).
La sima estratificada té uns 8 mètres de fondària. Les restes del nivell inferior pertanyen al Plistocè superior (100.000 anys) temps en que la Glaciació general (la del Plistocè) no afectà a s'illa.
Un lloc realment màgic
La visita a la cova de Muleta ha sigut breu per lo que decidim visitar les restes de l'ermita de na Catanya, obra atribuida a l'ermità franciscà Bartolomé Catany que visquè entre els segles XIV i XV.
El pare Catany va habitar un temps l'ermita que es troba dalt del puig de Muleta i sembla que mentre hi romangué eren molts els sollerics que hi pujaven a sentir-lo predicar.
Trobem el antic camí de l'ermita i el resseguim
Esglaons picats a la pedra
Ja es veuen restes de l'ermita abans d'arribar adalt
Des del cim, apart de contemplar les restes de la construcció, les vistes són extraordinaries. Som al cim de Muleta.
Just aferrat al cim, una construcció aturada fa anys guaita el seu insegur futur
Aina contemplativa sobre les restes de na Catanya
El turó de na Catanya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada