diumenge, 15 d’octubre del 2017

Camí Romà, de sa Bomba i des Raiguer

Camí Romà, de sa Bomba i des Raiguer (15 octubre '17)
.
.


Punt de sortida, a l'inici del camí de sa Bomba, a la carretera de Palma - Sta Maria, entre el Festival Park i els viveros de Sta Maria.
.
.



Arribada a Binissalem pel camí des Raiguer fins el camí des Pou Poal, que he trobat tancat amb pany.
.
.

Aquest diumenge he volgut fet una ruta que tenia donant voltes al cap de fa molt temps, anys.
Avui he aconsseguit llevar-me aquesta púa. He arribat al començament del camí de sa Bomba, just passat el Festival Park cap a Santa Maria. Allà he deixat ben aparcat el cotxe i he descarregat la bici.
.
.

Des del començament del camí, puc copsar la excel·lent vista sobre les terres de son Sureda, gran possessió situada al terme municipal de Marratxí
.
.

El camí de sa Bomba discorre paral·lel una estona a les vies del tren d'Inca. El resseguirem fins que torça cap a l'esquerra i, noltros, hem de continuar recte superant una valla que impedeix la passa als vehícles. El camí s'embruta i dona pas, aviat, a les restes del camí romà. Durant 100m podem gaudir de la bellesa d'aquesta construcció que, diuen, data del temps dels romans, és a dir, de fa dos milenis.
A n'aquesta web hi ha informació sobre la construcció romana de les seves calçades: www.artifexbalear.org/rom_cal.htm
.
.

A l'esquerra es troba el torrent Coanegra al seu pas per terres de Marratxí
.
.


Es poden veure les marques deixades per la passa continua dels carros, rodes de ferro que anaven gastant i solcant la pedra del camí. Al centre, l'ànima, una filera de pedres més grans, es la columna vertebral de l'empedrat, donant solidesa al conjunt.
.
.

Aviat el camí empedrat esdevé una pista de terra que ens conduirà fins assolir la carretera de Sta. Maria - Bunyola
.
.

A la carretera Sta. Maria-Bunyola agafem un centenar de metres cap a la dreta, a la recerca de l'entrada al camí des Raiguer. Aquest que tenim davant, és el camí de ca na Cili, que ens portaria cap el començament del camí del torrent de Coanegra
.
.

En aquesta cruïlla reprenim el camí des Raiguer al seu pas pel terme municipal de Sta. Maria
.
.

Passam per davant les cases de can Franco i resseguim el camí tot recte
.
.

Deixam a l'esquerra les vinyes i les cases de l'hotel Read's
.
.


Consell a la vista
.
.

El passeig pel camí des Raiguer és molt agradable. Els núvols acompanyen i eviten que el sol entri de ple
.
.

Just abans d'assolir la carretera que puja cap a Alaró, passem per aquesta àrea recreativa, on el pont trencat, per on passava el camí des Raiguer fa molts anys, abans de la construcció de la nova carretera d'Alaró
.

Travessada la carretera, continuem pel camí des Raiguer devers un kilòmetre...
.
.

...fins arribar a n'aquesta cruïlla on a la dreta tenim un portell amb un depòsit de propà darrere. Tiram cap a la'esquerra del camí i ens donam de cara a l'inici del camí romà, o camí vell d'Alaró
.
.

El símbol de "El Camí" (www.elcami.cat) el anem trobant sovint per aquesta contrada.
.
.

Hem girat a l'esquerra des del camí des Raiguer i ens topam amb l'inici del camí romà
.
.


A l'inici el camí és una pista pedregosa...
.
.

...però aviat ens mostra el que haviem vingut a veure: el camí i la seva fàbrica romana (www.artifexbalear.org/rom_cal.htm)
.
.

S'Ànima del camí
.
.

Sigui o no sigui del temps dels romans, aquest camí em produeix un sentiment de goig al contemplar-lo i pensar en l'antiguitat que acumula. Quins temps més diferents als actuals ha viscut!
.
.

Al costat dret del camí s'obre una gran finca amb un tancat de bous i vaques
.
.

Final del camí, protegit per unes pedres a manera de bol·lardes
.
.

Continuant el camí i deixant a la dreta can Morata, ens dirigim direcció Alaró...
.
.

Fins topar-mos amb les cases de Bànyols.

"Bànyols era una alqueria originaria de la edat mitjana musulmana anomenada “Baniuls o Banyuls” que formava part de la cavalleria de Guillem Puigdorfila. A aquest terrenys es va construir una mesquita rural, de la que es varen conservar elements fins al segle XIV. Prop de les cases s’han trobat restes de ceràmica islàmica del segle XIII. La possessió es va inscriure en el Llibre del “Repartiment.
Es tracta d'un casal organitzat en torn a un pati interior que distribueix les cases del senyor, dels amos i les dependències agropecuàries. Sobre el portal forà, que es un arc  de mix punt, es troba l’escut dels Puigdorfila. Encara se manté l’antiga tafona, els menjadors d’animals al pati, un forn annex a la plaça, un paller, un colomer, un estable aïllat, l’aljub i la cisterna."
 (Extret del blog d'en Lluis Estelrich, Uep!)
.
.

Façana
.
.

Escut dels Puigdorfila sobre el portal d'entrada
.
.



Una vegada satisfeta la curiositat, he de continuar ruta pel camí. Aviat sortiré a la carretera d'Alaró.
.
.

Del camí de Bànyols per on he sortit, continuaré carretera direcció Binissalem fins tornar entrar al camí des Raiguer, i continuar per ell cap a Binissalem
.
.

Prop de Binissalem, al camí des Raiguer, topam amb un altra casa amb història: sa torre de can Morante.
"La torre data de l’època medieval i formava part de l’original possessió coneguda com Son Manet de la Torre, dividida el 1477 entre els germans Jaume, Vicenç i Joan Bestard. Es ben curiosa l’historia d’aquest lloc. La divisió creà diverses branques, les majors denominades “de la Torre” en referència al lloc d’on provenien. Al llarg dels segles fou dividida diverses vegades i cada porció rebé un nom per diferenciar-la. El topònim  estava format per “la Torre” més el nom o mal nom del propietari. Així la Torre de Can Moranta o Morante, era dels Moranta de la Torre i el 1576 ja n’eren propietaris, concretament de Mossèn Tomàs Moranta. El 1685 ja tenien com a posada a Binissalem Can Moranta de la Torre.  El 1728 n’era propietari l’honorable Joan Moranta de la Torre i Muntaner i tenien terres, cases amb corral, tafona i cup. L’any 1845 començaren a vendre porcions de la terra de la Torre, encara que els seus descendents conservaren les cases."
 (Extret del blog d'en Lluis Estelrich, Uep!)
.
.

"Can Morante té un buc peraltat que es corona amb el ràfec de teules pintades més espectacular de Mallorca. Segons J.Busquets i J.Mascaró Passarius: “presenten la particularitat singular de tenir pintats de vermell almangre els motius més heterogenis, així com diverses inscripcions en caràcters aràbics, gòtics i llatins”. Certament, el repertori es molt variat: lloances a Alà, noms d’antics propietaris (Pere Morante), caps d’home amb diferents capells, decoracions vegetals i geomètriques, bestiari (aus, dragons, un bou,etc.), una calavera, una forca amb un penjat,etc. I, a la fi, dues teules datades: una el 1541 i l’altra el 1668. Tot això ens indica que aquest buc ha sofert intervencions en diferents èpoques. Així, ens trobam davant un tresor de la nostra etnografia no exempt de cert detalls enigmàtics."
(Foto i texte extret del blog d'en Lluis Estelrich, Uep!)
.
.

Panoràmica de can Morante
.
.

Seguint cap a Binissalem pel camí des Raiguer...
.
.
  
...copsant el campanari de l'esglèsia de Binissalem.
Volia visitar el Pou Poal, però he trobat tancat amb pany el començament del seu camí.
Per tant, he fet mitja volta i he tornat pel mateix camí pel què he vingut.

En total, un recorregut de 30km i un temps de 2 horetes fent aturades per fotografiar i contemplar el paisatge, entre altres coses!






2 comentaris:

  1. Hola! Volia comentar que faig el trajecte Palma - Inca en bici un o dos pics per setmana per anar a fer feina i pas per part dels camins que descrius. Sospitava que l'empedrat de sa Bomba era romà però mai ho havia investigat a fons. Gràcies a la teva publicació he soriti de dubtes!
    El camí des Raiguer fins a Lloseta és una delícia. Passa per davant la possessió de Morneta, preciosa. Deix l'enllaç de tot el trajecte des de la plaça d'Espanya fins a Inca: https://www.bikemap.net/es/route/4219328-mallorca-palma-inca-iv/
    Enhorabona pel blog, molt interessant i inspirador!

    ResponElimina
  2. Molt agraït pel teu comentari. Sempre és agradós trobar-se comentaris enriquidors com el teu.
    Doncs ja que ho comentes, m'ho posaré com un deure pendent el d'acabar de fer el camí fins a Lloseta.
    Vaja bons viatges amb sa bici que t'hi dónes!! Enhorabona també per la teva empenta ciclista!!
    Moltes gràcies i molt bona ruta!!! ;)

    ResponElimina