dimarts, 5 de juliol del 2022

Camins rurals: Algaida

Algaida: Camí de la Pau de Castellitx i camí des Vivers (5 juliol '22)


Aquest dimarts xafugós hem volgut sortir ja de capvespre i hem triat per l'ocasió un formidable camí que ens mostra l'essència del camp mallorquí i alguns element fonamentals del nostre patrimoni etnològic.
Hem arribat al punt de sortida, a l'alçada del punt kilomètric 27 de la carretera Ma-15 Palma-Manacor, però al seu carril de manteniment. Allà trobarem alguns llocs aptes per deixar el cotxe, just abans o també després de l'inici del camí de la Pau de Castellitx, indicat per senyalització horitzontal, començam a caminar.
.
.

Començament del camí de la Pau de Castellitx, aferrat a la carretera Ma15, punt km27
.
.

Començam a caminar i la xafugor és considerable. Davant nostre tenim tot el bell camí de terra i el puig de Randa de rerefons
.
.

Ens sembla extrany trobar un freixe (fresno) en aquesta contrada més aviat de secà. És un especímen de fulla gran (fraxinus excelsior).
.
.

El camí està flanquejat de amples camps de conreu rapats i dorats al sol ja, a n'aquestes alçades de l'estiu
.
.


Arribam al punt d'intersecció amb la carretera vella de Porreres. Noltros continuam la nostra direcció cap al sud-oest, de cara cap a Randa.
.
.

A la dreta del camí s'extén visualment un fantàstic paisatge fins als peus de Tramuntana
.
.

Deixam a la dreta una explotació porcina
.
.


Ara la vegetació va tancant el camí semblant endinsar-se a un bosc
.
.

Alts pins i alzines ens refresquen l'ambient
.
.

A prop de l'entrada de les cases de son Coll Vell trobam aquesta canaleta que un temps portava l'aigua d'un pou fins les piques tallades en pedra
.
.

Darrera aquesta casa esbucada i les parets que l'envolten, s'amaga el talaiot de son Coll
.
.

El camí passa davant les parets que amaguen el talaiot 
.


.



Per evitar passar per les cases de son Coll Vell, hem d'agafar un desviament indicat cap a la dreta, per on resseguirem la ruta.
.
.



Praderies de rostoll...
.
.

...quan uns mesos enrere era una verda capa d'incipient cereal
.
.

Avui, camí sec i polvorós...
.
.

Fa uns mesos, verd i fresc
.
.

Avui...
.
.

...Ahir
.
.

Aquí ja podem copsar l'espadanya de Castellitx sobresortint entre la vegetació del turó a on està situat l'eremitori i algunes cases adjacents
.
.

Camí "empedrat" s'empina abans d'arribar a Castellitx de la Pau
.
.

Castellitx de la Pau, el nostre destí d'avui. Wikipedia ens diu això:

"Al lloc de Castellitx s'hi aixecà una de les anomenades esglésies de repoblament, els primers temples cristians que es construïren a la ruralia mallorquina després de la conquesta catalana. A la butlla del papa Innocenci IV de 14 d'abril de 1248 s'esmenta sota l'advocació de Sant Pere i Sant Pau. Sembla que aquesta petita església actuava com a parròquia de la població escampada d'aquella zona de l'antic districte de Muntuy, com ho corroboren els múltiples camins que hi portaven. Fins a començament del segle XV no es traslladà la parròquia a la vila d'Algaida. També fins al segle XV el nom de Castellitx identificà l'actual terme municipal d'Algaida."

.
.


Foto més antiga (i verda) del jardí de Castellitx. 
.
.

Ja de tornada, ens sorprèn un ramat d'ovelles negres. El mai vist!!
.
.

Per fer el recorregut una mica circular, en aquesta intersecció, deixam el camí per on hem vingut a la dreta i ens sortim per el dibuixat (i privat) camí que travessa uns amples camps de conreu de Son Coll Nou. Ens portarà al camí des Vivers, per on arribarem al punt de partida d'avui.
.
.

Bordejam els camps segats al costat d'una filera de garrovers, ullastres, alzines...
.
.

Un bell camí rural
.
.

D'un determinat punt del camí, copsam Montuïri amb aquesta bella estampa rural
.
.

Hem arribat al punt d'intersecció amb la carretera vella de Porreres i continuam marxa en el sentit que portavem fins topar-mos amb la carretera de servei de la Ma15. Ara esteim al camí des Vivers
.
.

Ja arribats a la carretera de servei de la Ma15 tombam cap a la dreta per arribar al punt de partida on hem deixat el cotxe i tancar la ruta. En total hauran sigut uns 10km i unes dues hores i mitja o poc més de deliciós recorregut rural.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada